Co se v obci podařilo v roce 2005?

Brigádníkům pomáhala těžká technikaUrčitě stojí za to ohlédnout se zpět, zhodnotit, co obec zvládla, a také nastínit, co důležitého ještě čeká. Snad všichni občané žijící nebo pracující ve Všestudech i blízkém okolí si všimli hned několika postupných proměn k lepšímu.

Úprava zeleně
Každý, kdo z hlavní silnice od Veltrus odbočí k naší obci (ale i když přijíždí z druhé strany do Dušník), uvidí, že podél silnice jsou vysazeny nové stromky. Další pak najdeme u strouhy a na několika jiných místech přímo v obci. Celkem osadila firma najatá obecním úřadem na 300 stromků a keřů. Předtím ovšem její pracovníci prořezali staré dřeviny podél silnic. Stejná firma bude stromky kontrolovat a prořezávat. Věřme, že zeleň bude dobře prospívat a už brzy cestu zastíní. V rámci obecně prospěšných prací začal Josef Čurma stromky u silnice oplétat pletivem, aby přečkaly případné útoky zajíců a další zvěře.
A je hotovo!Přímo v obci prokoukla poměrně velká oblast, zvaná Lada, v blízkosti strouhy. Tam najela těžká technika, aby území srovnala, odvezla nahromaděnou suť a staré kořeny a připravila území pro zatravnění. Terénním úpravám pomohlo také 12 tatrovek ornice a v neposlední řadě brigádnická pomoc občanů, dokonce pomohli také někteří lidé, kteří už zde nebydlí, ale stále do Všestud přijíždějí. Už loni se Lada zazelenala.
Určitě také znáte obecního pracovníka Evžena Mazurčáka zvaného Žeňa, kterému z velké části vděčíme za to, jak dnes obec vypadá. Právě on totiž obecní prostranství pravidelně seká a stará se o ně, a to jak ve Všestudech, tak i v Dušníkách nad Vltavou.

Veřejná prostranství
Jeden z nových chodníčkůVe Všestudech se objevilo několik nových chodníků ze zámkové dlažby, které usnadňují cestu od hospody ke kontejnerům a od obecního úřadu do ulice směrem na Vojkovice. Tam již pěší mohou bezpečně projít po krásném novém chodníku, zatímco autům zůstala celá šíře vozovky.
Došlo také k modernizaci veřejného osvětlení. Naposledy – už na začátku roku 2006 – přibylo nové světlo na křižovatce u obecního úřadu.
O obnovu veřejných prostranství i zeleně se zasloužil především Jiří Hánl, který se této činnosti věnuje nad rámec běžných povinností zastupitele obecního úřadu.

Knihovna
Po dvouleté odmlce se podařilo obnovit chod místní knihovny v prvním patře obecního úřadu. Fond se obměňuje každé tři měsíce. Knihovnu pečlivě vede Josef Šaroch. V jejích prostorách je také stále k vidění ukázka ze sbírky starých fotografií obce, ve které díky ochotě občanů současných i bývalých stále přibývají další snímky (samozřejmě se postupně objevují také na internetu).

Kronika
Všestudy mají opět svou kroniku. V roce 2005 jsme především sbírali dostupné informace a některé kontakty, samotné roční zápisy počínají až rokem 2006. Kroniku povedeme jak v knižní podobě (bude k nahlédnutí v knihovně), tak i na těchto stránkách.

Internet
Loni jsme také začali zveřejňovat informace na těchto webových stránkách a věříme, že si je tu najde hodně občanů. Ostatně od loňska je možné se ve Všestudech připojit k internetu prostřednictvím ADSL a počet rodin, které už připojení mají, roste.

A co nás čeká letos?
Proběhne kontrola nově zasazených stromů a keřů a ty, které se po zimě nezazelenají, bude třeba nahradit jinými. Na úpravu čekají další chodníky v obci. Nejdůležitější bude připravit chodník podél hlavní silnice, kde je ovšem situace komplikovaná, protože pro něj mnoho prostoru nezbývá. Snad se nějaké řešení najde.
Zastupitelstvo má také v úmyslu připravit projektovou dokumentaci pro stavbu kanalizace. Tu bohužel zatím realizovat nelze, protože je vázána na zprůtočnění strouhy, která ale patří k zámku a památkáři zatím mají jiné starosti. Kanalizace každopádně bude mimořádně drahá a obec sama ji zaplatit nedokáže. Proto je vhodné mít projektovou dokumentaci připravenu pro okamžik, kdy se objeví dotace, které by nám s budováním kanalizace mohly pomoci.
Obec by se ráda zbavila objektu hasičárny, který svému účelu neslouží a k němuž chybí dokumentace. Kdybyste věděli o někom, kdo má o něj zájem (lze ho rozložit) a na vlastní náklady zajistí jeho demontáž a odvoz, ozvěte se na obecní úřad.
Letos webové stránky upravujeme tak, aby splňovaly požadavky ministerstva informatiky. Mimo jiné také spouštíme elektronickou podatelnu. Ve spolupráci s Ivo Lorencem hned v lednu vznikly stránky všestudského fotbalového klubu (odkaz fotbal).
Obecní úřad uvažuje o tom, vydat pohlednici a věnovat ji každému občanovi. Další pohledy bude možné zakoupit přímo na obecním úřadě, případně v prodejně a hostinci ve Všestudech a ve Veltrusích – snad i tam si je pak budete moci dokoupit.
Určitě se ale vyskytne i řada dalších věcí, které bude nutné řešit – sledujte tyto webové stránky a nezapomeňte občas zajít na veřejné zasedání – jen tak se vše důležité včas dozvíte a také můžete přispět námětem na další vylepšení (jak na jednání zastupitelstva, tak třeba na tomto webu – příspěvkem k některému ze článků, či do diskuze ve fóru).

zpracováno podle informací OÚ

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky a jeho autorem je info. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Co se v obci podařilo v roce 2005?

  1. Pingback: Všestudy » Archív » Jak bude pokračovat výstavba chodníků?

Komentáře nejsou povoleny.