Vlajka pro Tibet zavlála i ve Všestudech

Tibetská vlajkaPoprvé se vlajka pro Tibet objevila na všestudském obecním úřadu ráno 10. března 2006. Všestudy se tak zařadily mezi zhruba tři stovky českých radnic, které alespoň tímto symbolickým způsobem vyjádřují svou podporu občanům Tibetu. V této zemi jsou už desítky let porušována základní lidská práva a opakovaně uplatňovány metody násilného potlačování svobody a jakékoliv snahy o národní svébytnost.

poloha Tibetu na mapě (zdroj: CNN)Právě 10. března si každý rok připomínáme výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci ve Lhase, při kterém v roce 1959 zemřelo 80 tisíc Tibeťanů. V reakci na toto smutné výročí vznikla v západně Evropě v polovině devadesátých let dnes již celosvětová akce „Vlajka pro Tibet“, ke které se Česká republika pravidelně připojuje od roku 1996. V loňském roce se k akci „Vlajka pro Tibet“ připojilo 270 měst a obcí z celé České republiky.
Dohoda z roku 1951, která Tibetu přiznávala autonomii v plném rozsahu tohoto slova, nebyla ze strany komunistického vedení Číny nikdy dodržena, a tak nenásilný boj za přežití a zachování národní identity pokračuje z velké části právě díky podpoře mezinárodního společenství.
Společnost Člověk v tísni ve spolupráci s Amnesty International zveřejnily v lednu 2006 část výroční zprávy neziskové organizace Freedom House, která se zabývá dodržováním lidských práv ve světě již od roku 1972. Ta za rok 2005 označila Tibet spolu s Čečenskem za dvě země s nejhorší situací v oblasti dodržování lidských práv a svobod.
Tibetská vlajka na úřaděDokladem útisku je například smrt 28letého mnicha z kláštera Däpung, který zemřel v říjnu 2005 v průběhu rozsáhlé vlastenecké převýchovné kampaně, při níž otevřeně kritizoval protitibetskou politiku ČLR, desítky politických vězňů mučených v čínských vězeních nebo několikaleté zadržování pančhenlamy, druhého nejvyššího duchovního představitele Tibetu. Neméně závažná je také všudypřítomná politická, náboženská, kulturní a rasová diskriminace Tibeťanů v jejich vlastní zemi.

Více informací najdete na http://www.tibinfo.cz/ odkud jsme čerpali i zde uvedené informace, včetně níže uvedeného popisu vlajky.

Vysvětlení symboliky tibetské národní vlajky
Ve středu vlajky se nachází bílá zasněžená hora, který symbolizuje Tibet, často nazývaný země obklopená zasněženými horami.
Přes tmavě modré nebe nad bílou horou se rozprostírá šest červených pásů, které zastupují šest původních kmenů (rodů, národů), které žily na území dnešního Tibetu a jsou považovány za předky Tibeťanů. Jsou to kmeny (rody, národy) Se, Mu, Dong, Tong, Du a Ra. Kombinace šesti červených pásů kmenů (rodů, národů) a šesti tmavě modrých pásů nebe symbolizuje nepřetržitou ochranu duchovních nauk a světského života černými a červenými buddhistickými ochránci.
Tibetská vlajkaNa vrcholku hory je slunce se zářivými paprsky svítícími do všech směrů, které symbolizuje radost ze svobody, duchovní a materiální štěstí a blahobyt všech bytostí žijících v Tibetu.
Vpředu na svahu hory stojí pár sněžných lvů s plápolající hřívou, kteří představují sjednocení duchovního a světského života.
Krásný a zářící tříbarevný drahokam, který drží sněžní lvi, představuje tři buddhistické klenoty Buddhu, Dharmu a Sanghu.
Červenomodrý drahokam ležící u nohou lvů představuje správné etické chování, které je založeno na deseti buddhistických ctnostech a šestnácti způsobech lidského chování.
Žlutý lem na obvodu vlajky představuje čisté zlato jako symbol Buddhova učení zářící do všech světových stran a všech dob.

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky se štítky a jeho autorem je info. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.