Připojení k internetu v obci Všestudy a Dušníky

Internetový sál v knihovně nabízí internet zdarma

Ve všestudské knihovně mohou zájemci využívat připojení k internetu zdarma. K dispozici jsou dva počítače Lenovo s operačním systémem Windows XP. Ty jsou připojené k internetu prostřednictvím linky ADSL v rámci projektu internetizace knihoven.

S počítači můžete pracovat sami, ale můžete též požádat o pomoc obsluhu: Jana Beržoně. Ten vám pomůže v případě potíží a je také připraven pomoci vám s proniknutím do tajů práce s počítačem a internetem. Základní témata zjednodušených výukových kurzů jsou popsána v článku a je možné je po domluvě realizovat kdykoliv během otevírací doby.

Veřejný internet je přístupný každé pondělí a středu od 17:00 do 20:00 hod. Provozní dobu je možné upravit podle zájmu občanů.

Možnosti připojení k internetu v obci

V roce 2005 konečně o Všestud dosáhlo pokrytí ADSL, takže je možné se připojit prostřednictvím pevné telefonní linky, a tak být připojen k internetu neustále za pevný měsíční paušál. Do Dušník nad Vltavou dorazilo ADSL (bohužel jen nejomalejší varianta 512/128 kbps) v květnu 2006.

Už v roce 2004 se v kraji dal ulovit signál WiFi sítí. Ti, kdo tuto zkratku znají, asi tuší. Pro ty ostatní: tato technologie slouží pro bezdrátové (tedy s anténou) datové připojení a převážně se používá pro připojení k internetu. Bohužel – jako v případě každé rádiové sítě – zde dochází k poměrně výraznému rušení, takže ne vždy dosahuje připojení pořtebných kvalit.

WiFi také nabízí lepší parametry než GPRS, které nabízí mobilní operátoři (Eurotel, T-Mobilem i Oskar). Naneštěstí kvalita jejich pokrytí (zvláště v případě T-Mobile – ten zde má vůbec nejhorší pokrytí) není v oblasti zrovna valná a rychlost je obdobná, jako u pevné linky – proto pro WiFi v podstatě nejsou konkurencí. Tou je do jisté míry CDMA, které nabízí Eurotel, avšak cena je přes pokles stále poměrně vysoká (699 Kč bez DPH, 831 Kč s DPH) a rychlost mírně řečeno nepředvídatelná (ale víc než 200 kbps to prý udělá vždy, spíš víc).

Nachytané WiFi sítě v okolí

Asi nejlépe zachytíte signál Easic. Jde o firmu z Veltrus, která již vybudovala celou řadu přípojných bodů v řadě obcí v okolí. Nejlevnější připojení nabízejí za 350 Kč a představuje rychlost 384 kbps, resp. 192 kbps pro odesílání při agregaci 1:8 (bohužel nevím, jaká je reálná rychlost). Za 390 Kč měsíčně pak mají neagregovanou linku 192/128 kbps. Podívejte se do fóra na zkušenosti uživatelů s touto sítí.

Nově (začátkem roku 2006) se v oblasti objevuje signál sítě My web. Tu provozuje firma Lukeš z Brandýsa nad Labem. Dne 31. března 2006 zprovoznila vysílač ve Veltrusích a už před tím měla v naší oblasti dva vysílače: v Úžicích a v Lužci nad Vltavou. Nejlevnější připojení je za 167 Kč (199 Kč s DPH) měsíčně a přináší rychlost 128 kbps pro stahování a 128 pro odesílání dat, při agregaci 1:20. Rychlost 256/256 kbps s agregací 1:25 přijde na 293 Kč (349 Kč s DPH).

Můžete také naladit tuhle síť – Vaše síť. Nejspíš chytíte signál z Neratovic, kde mají antény na komíně ve Spolaně. Nejlevnější připojení je za 420 Kč (499,80 Kč s DPH) měsíčně a představuje rychlost 256 kbps pro stahování a 64 pro odesílání dat.

Ve Veltrusích získala od obecního úřadu zakázku na vybudování sítě pro připojení k internetu pražská firma Sys-DataCom. Informace ale hledejte spíše na webu Veltrus, kde se dá dohledat i ceník. Nejlevnější připojení o rychlosti 300 kbps mají za 300 Kč (360 Kč s DPH) měsíčně. Podnikatelům nabízejí stejnou linku za 550 Kč bez DPH. Bohužel na webu chybí informace o agregaci i o tom, zda je linka symetrická, nebo je rychlost uploadu vyšší.

V Neratovicích funguje síť občanského sdružení Neranet. To se hlásí k CZFree a připojí každého za poplatek 1000 Kč a měsíční paušál 300 Kč. Je také třeba nakoupit potřebné zařízení. Vypadá to hodně zajímavě, ale na jejich webu nelze (30/1/05) dohledat, jakou rychloost nabízí…

Pokud najdete něco dalšího, případně máte zajímavé poznatky a zkušenosti, určitě se o ně podělte, a to nejlépe v diskuzním fóru na těchto stránkách.

Čistě teoreticky dosáhne jednoho dne do Dušník také CZFree. Ostatně tam už je několik diskuzí, které se k Dušníkám blíží. 😉

Kralupy, Veltrusy a okoli
Kralupy nad Vltavou
Kralupy a CZFree

Velké naděje jsem v minulosti vkládal do technologie Angel – jde o bezdrát v pásmu 3,5 GHz. Poté, co České radiokomunikace někdy v listopadu 2003 spustily pražský vysílač, je signál už jen nedaleko Dušník. Bohužel ale zkušenosti s ním nejsou nejlepší a cena je stále poměrně vysoká.

V roce 2006 chce také T-Mobile rozšířit pokrytí své nové 4G sítě (která je ve skutečnosti jen 3G. Je ale otázkou, zda ono rozšíření dosáhne až do Všestud, potažmo Dušník. Docela o tom pochybuji.

První volbou mnoha lidí by samozřejmě mělo být drátové připojení prostřednictvím technologie ADSL, jak je tomu všude v civilizovaném světě. Bohužel zde jsou dvě zásadní překážky. Tou první je skutečnost, že toto připojení Český Telecom zatím stále nenabízí všem (zejména na venkově je může využít málokdo). Na webu telecomu si ověřte zda pro vaše fixní telefonní číslo funguje, či nikoliv. Druhou překážkou pak je cena. Musíte totiž platit za telefonní linku a pak ještě za ADSL připojení, které nejlevněji pořídíte za zhruba 400 (u Českého Telecomu pak za 399 Kč bez DPH). Více informací na webu služby Internet Express. Od února 2006 se rychlost ADSL zvyšuje, takže za oněch 399 Kč je linka 512/128 kbps s agregací 1:50 (reálně podle měření serveru DSL dosahuje rychlost cca 307-358 kbps).

pozn.: Údaje platí k 27/5/06. Další informace hledejte v odkazech, případně v diskuzním fóru, kam můžete napsat i vlastní poznatky.

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky a jeho autorem je info. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.