Všestudské volby v médiích

Domov Důchodců VšestudyVolby ještě ani nezačaly a už se o naší obci v souvislosti s nimi píše v tisku, hovoří v rozhlasových zpravodajských relacích a před obecním úřadem postávají televizní štáby. Titulek Lidových novin říká: Za volební podvod může jít žena do vězení. MF Dnes: Policie vyšetřuje, proč měli důchodci pouze lístky ODS. Podobně Novinky.cz (tedy zprávy na serveru Seznam): Žena se snažila důchodce zmanipulovat k volbě ODS.

Jedna ze členek volební komise v obci Všestudy se totiž údajně při předávání volebních lístků důchodcům z domova důchodců snažila tyto vlivnit, aby volili ODS. Poté, co to starosta obce na základě stížnosti jednoho z důchodců zjistil, osobně spolu s místostarostkou důchodce obešli, omluvili se jim a čtyřem vydali nové obálky se všemi volebními lístky.

Případem se zabývá mělnická policie, která zjišťuje, zda nebyl spáchán trestný čin maření přípravy průběhu voleb nebo jen přestupek. Za trestný čin hrozí sazba o tří měsíců do tří let, za přestupek maximálně pokuta 30 tisíc korun.

Podívejte se, jak o případu referovala ČTK na stránkách Českých novin (pro případ, že by odkaz byl v budoucnosti na webu Českých novin pozměněn, najdete níže kopii textu).

Starosta: Problém volebních lístků ve Všestudech je vyřešený

Mladá Boleslav/Všestudy (Mělnicko) – Vedení obce Všestudy na Mělnicku potvrdilo, že jedna členka volební komise v obci v neděli donesla do tamějšího domova důchodců volební lístky a některým seniorům doporučila volit ODS. Starosta Eduard Zeman dnes řekl ČTK, že spolu s místostarostkou hned v pondělí po zjištění této aktivity osobně důchodce obešli, omluvili se jim a čtyřem vydali nové obálky se všemi volebními lístky. Nové sady volebních lístků dnes zhruba 50 obyvatelům domova nabídli i zástupci středočeského krajského úřadu. Případ vyšetřuje mělnická policie.

Policie zjišťuje, zda byl spáchán trestný čin maření přípravy průběhu voleb nebo jen přestupek. Za trestný čin hrozí sazba o tří měsíců do tří let, za přestupek maximálně pokuta 30.000 korun, informovala mělnická policejní mluvčí.

Sociální demokraté ve čtvrtek obvinili ODS, že v této obci porušila volební zákon a vyzvali státní volební komisi, aby podezření prověřila. Zástupci ministerstva vnitra dnes společně s lidmi ze středočeského krajského úřadu obec navštíví. Podle starosty ale byla již celá záležitost napravena v pondělí a v úterý ráno vedení obce celou událost oznámilo také pověřenému městskému úřadu v Kralupech nad Vltavou. Není to podle něho chybou vedení obce, ale uznal, že pochybení členky komise vrhá špatné světlo na celý obecní úřad.

Mluvčí krajského úřadu Martin Kupka řekl ČTK, že pracovníci krajského úřadu dnes dopoledne nabídli všem klientům domova důchodců nové kompletní sady volebních lístků a nechali si od nich písemně potvrdit, že je mají k dispozici před volbami v pořádku. Podle Kupky nebylo účelem kraje zjišťovat pozadí celé aféry, ale zajistit, aby všichni měli pro účast ve volbách rovnocenné podmínky.

Podle starosty členka volební komise dříve pracovala v domově důchodců a byla zde oblíbená. Když důchodci sami projevili přání volit, zašla za nimi s obálkami. „My se pak dozvěděli, že jim řekla: Já volím ODS a koho vy?,“ uvedl starosta. Není ale podle něho pravda, že by členka komise důchodcům rovnou rozdala obálky jen s volebním lístkem ODS. Potvrdil ale, že při návštěvě domova našli čtyři obálky, ve kterých byl už jen volební lístek ODS. Všechny je seniorům s omluvami odebrali a dali jim nové úplné seznamy. Žádný jiný podobný problém s volbami v obci nemuseli podle něho řešit. Na pokus o údajný volební podvod upozornila ČSSD jedna z obyvatelek domova.

Podobný případ se stal před čtyřmi lety v mostecké čtvrti Chanov, kde žijí převážně Romové a nepřizpůsobiví obyvatelé. Z více než 440 obálek tehdy dva muži vyndali všechny volební lístky kromě jednoho, který patřil ČSSD. Občané tehdy dostali obratem obálky nové a průběh voleb nebyl narušen. Muži byli obviněni z maření přípravy a průběhu voleb a porušování listovního tajemství.

Autor: ČTK

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice volby a jeho autorem je info. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.