Co se děje kolem všestudského úřadu?

obecní úřad VšestudyUž i vrabci na střeše si cvrlikají o tom, jak noví zastupitelé zvolili, a přitom nezvolili nového starostu a místostarostku. Shrnujeme tedy, co se v uplynulých dnech stalo a co nás čeká.

Ve středu 25/10/06 se totiž v 19:00 hod. v zasedací místnosti sešli nově zvolení zastupitelé a hned volili. Na tomto setkání byl starostou zvolen Jiří Hánl (dostal 5 hlasů: Jiří Hánl + Luboš Lanc + Hana Pavlinská + Jaroslava Tůmová + Věra Váňová), když dosavadní starosta Eduard Zeman jako jediný protikandidát dostal dva hlasy (František Šulc + Eduard Zeman). Nově zvolený starosta také navrhnul na funkci místostarosty Jaroslavu Tůmovou, dalším kandidátem byl Luboš Lanc a Eduard Zeman. Zvolena byla Jaroslava Tůmová čtyřmi hlasy (Jiří Hánl + Luboš Lanc + Hana Pavlinská + Věra Váňová), když sama hlasovala pro Luboše Lance, který tak dostal jeden hlas. Eduard Zeman dostal opět dva hlasy (František Šulc + Eduard Zeman).

Volba však není platná, protože dle zákona musí volba proběhnout na ustavujícím veřejném zasedání. Toto zasedání se dle zákona musí uskutečnit do 15 dnů od vyhlášení výsledků voleb, což se stalo 24/10/06 publikací celkových výsledků Státní volební komisí v Hospodářských novinách. Dosavadní starosta proto musí svolat ustavující zasedání nejdéle 8/11/06, což již učinil a zasedání svolal na pondělí 6/11/06 v 19:00 hod.


Toto veřejné zasedání má celkem stručný program, který vychází ze zákona. Jeho součástí je slib nových zastupitelů: pokud by někdo slib odmítl, či by k němu měl výhrady, ztratí mandát. Teprve poté je možné přistoupit k volbě starosty a místostarosty. Poté, co vznikne rada obce (v malých obcích je tvořena právě starostou a místostarostou), se ještě zřizují výbory, přičemž každá obec musí mít minimálně dva: finanční a kontrolní. Mají vždy lichý počet členů a to minimálně tři. Jejich předsedou je vždy někdo ze zastupitelů a jejich členem nesmí být starosta, místostarosta, ani ten, kdo zajišťuje rozpočtové a účetní práce na obecním úřadě.

Doufejme v hojnou účast občanů Všestud a Dušník nad Vltavou a také v to, že nám noví zastupitelé osobně sdělí, jaké hlavní cíle před sebe kladou a kam chtějí obec na příští čtyři roky (nedojde-li k předčasným volbám) směřovat. Občané mají právo vědět, s jakými cíli vedení obce do funkcí přichází. Jedině tak je mohou kontrolovat, ale také jim v naplňování těchto cílů pomáhat.

Ať se již starostou a místostarostou stane kdokoliv, bude mít za úkol zastupovat všechny občany obce (nejen své voliče) a jednat v jejich zájmu. Jistě dokážeme nalézt společné cíle, za kterými můžeme jít a pomáhat si i přes různé osobní antipatie. Překonejme je, vždyť jsme sousedé.

Věříme, že noví zastupitelé budou i nadále bedlivě sledovat nejen tyto webové stránky, ale také diskuzní fórum. I pro ně je fórum místem, kde mohou s občany komunikovat. Slouží jim k tomu ale také tento web, byť dosud tuto možnost příliš nevyužívali.

Zapojte se do diskuze ve fóru také a přispějte svými náměty (již dříve jsme za tím účelem založili speciální téma), ať zastupitelé vědí, co občany zajímá.

Navíc diskuzní fórum nám všem umožňuje podrobit své názory konstruktivní kritice. Konstruktivní kritiku musí každý rozumný člověk jedině vítat, protože nás dokáže posunout dále. Nebojme se jí proto, stejně jako se nebojme dát najevo své názory.

technická poznámka k diskuznímu fóru

diskuzní fórum Všestud Vzhledem k množství spamu na stránkách fóra je nutné, aby se každý, kdo do něj chce přispět, registroval. Registrujte se ideálně svým jménem, případně přezdívkou (jméno či přezdívku uvádíte v kolonce nazvané „uživatel“ – POZOR: toto jméno či přezdívka bude viditelné pro všechny návštěvníky fóra). Poté musíte zadat e-mail (standardně je nastaveno, že tento e-mail nikdo nevidí – sami to můžete v možnostech nastavení změnit a svůj e-mail publikovat – toto vám ale kvůli možnému spamu nedoporučujeme). Pak již jen zadáte heslo (musíte je zadat dvakrát) a opíšete kód skládající se z písmenek a čísel (ten má za úkol eliminovat falešné registrace, které provádí automatický robot). Následuje několik dalších údajů a nastavení, která můžete a nemusíte vyplňovat. Žádáme vás ale, abyste uvedli, z které obce jste, abychom snáze poznali, že jde o reálnou osobu, a máme ji tedy autorizovat. Také registrace je totiž zaspamována různými reklamami, které pravidelně mažeme. Pokud ale vidíme, že se registruje reálná osoba, snažíme se její registraci co nejrychleji potvrdit (potvrzení přijde na zadaný e-mail), aby mohla psát své příspěvky.
Při každé další návštěvě už se registrovaní čtenáři pouze přihlásí a rovnou uvidí i barevně odlišené části fóra, kde se od jejich poslední návštěvy něco změnilo.

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice volby a jeho autorem je info. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u „Co se děje kolem všestudského úřadu?

  1. Před časem jsem napsal článek o přípravě voleb do obecního zastupitelstva. Chtěl jsem rozpoutat diskusi o programových otázkách. Kam by bylo dobré obec dostat v následujícím volebním období, chtěl jsem znát názory kandidujících a tím si usnadnit výběr zastupitelů. Snažil jsem se být neosobní. Až na vyjímku se mi to podařilo. Ale i v toto vyjímečném případě mi šlo o získání názoru na další směřování obce a nabídce kandidáta co a jak chce pro obec udělat. Bydlím zde ve Všestudech již 52 roků a ať si říká kdo chce co chce, jde mi skutečně o podmínky života v obci. Nepodnikám zde v obci, můj život a zájmy nemůže ovlivnit zastupitelstvo ať má složení jakékoliv. Nepotřebuji tedy nikomu pochlebovat a hlásat zájmy, které mi nejsou vlastní. Kdo používá internet, tak nemůže toto stanovisko zpochybnit. Osobně dávám přednost otevřené diskusi, prokázaným schopnostem, podepsaným zprávám (i zde na webu) a věcné, argumenty podložené diskusi. Současná diskuse na obecních stránkách se mi nelíbí. Spousta nepodepsaných, příliš osobního napadání, nekvalifikované názory hájící zájmy, které nejsou personifikovány.
    Volby do obecního zastupitelstva dopadly tak, jak dopadly. Bývalá „protismolíkovská“ koalice propadla. Nebyly zvoleny p. Trojanová, Nedbalová, Šarochová, Vávrová. Zůstal E. Zeman a dostal nejvíce hlasů. To je fakt, který je nezpochybnitelný. Domnívám se (a to je moje hodnocení), že bývalé koalici uškodilo určité uzavření. Tedy v předvolebním klání žádné shromáždění, které by osvětlilo názory, žádná relace v obecním rozhlase, žádný letáček, žádná diskuse na webu. Občané zvolili změnu (Pokud někdo bude mít jiné zhodnocení průběhu voleb ať napíše. Ale s podpisem). Zcela jistě výsledky voleb ovlivnila skutečnost, že všichni kandidující byli nezávislí. Volič se pak jen těžko rozhoduje, kdo je na kom nezávislý. A kdo je vlastně závislý. A kdo je nezávislý když touží po obecní moci.
    V řadě příspěvků na tomto webu jsou používány silné kategorie jako např. civilizace, demokracie atd. Při používání těchto kategorií předpokládám, že bude respektován volební řád zde platný. Zde neni většinový systém (vítěz bere vše), ale platí systém poměrného zastoupení (problém, když jsou všichni nezávislí). Ten předpokládá širokou diskusi o programových shodách, tedy vytváření koalicí. Ale i přechod do opozice. Ve Všestudech zákony nepředěláme. Ani po parlamentních volbách, když vznikl pat, tak neni v PS touha po změně volebního zákona. Komunální volby přinesly řadu vítězství stranám, které starostu neprosadily. Prostě když nesjednotíš víc než polovinu, tak nemáš šanci vládnout. To platí pro Všestudy, Brno, Topolánka, atd.
    Je trochu škoda, že jsme novému zastupitelstvu nedali těch 100 dnů hájení, které slouží k převzetí funkcí, propracování volebního programu a jeho zveřejnění. Odstartovala se diskuse o tom „kdo“ a ne „co a jak“.
    Do diskuse se zapojuji zejména proto, že zde chci dalších, nejméně 30 let žít (mojí matce je 85 roků…) a mám zájem o to, v jakém prostředí budou žít já i moje děti a vnuk. Diskuse tohoto směru nepřinese obci nic pozitivního. Tato diskuse bude obec rozdělovat. Směřujme diskusi k tomu co chceme my, voliči a jak naše zájmy naplní zastupitelé.

  2. Pingback: Všestudy » Archív » Web Všestud sleduje více lidí, než kolik máme obyvatel

  3. Pingback: Všestudy » Archív » Kdy zastupitelé zvolí starostu a místostarostu?

Komentáře nejsou povoleny.