Všestudská zvonička se opět rozezní

Všestudská zvoničkaZvonička ve Všestudech už zhruba deset let neplní svoji úlohu, protože postrádá to nejdůležitější – zvon. Ten byl právě zhruba před deseti lety odcizen. Zvonička není něčím, bez čeho by se ves neobešla, a možná i to je hlavním důvodem, proč se dosud nikdo nepostaral o nápravu. Tím druhým je pak obava, aby se po instalaci nového zvonu situace neopakovala. Několik lidí se rozhodlo nečekat a vrátit zvoničce její původní smysl.


Jako svůj první úkol si obnovu zvoničky dalo za cíl neformální sdružení občanů Všestud, které se začalo utvářet na začátku září 2006 z iniciativy TJ Sokol Všestudy a bratrů Radka a Richarda Pecha. Zatím je tvoří: ing. arch. Iva Hánlová, Radek Pech, ing. Miloš Tuzar – zástupce TJ Sokol a Karel Tylichter. Toto sdružení se chce držet zásady, že nebude zataženo do předvolebního klání v obci, a proto v něm není nikdo z občanů kandidujících do obecního zastupitelstva. Pro následující týdny jsou úkoly jasné, je třeba provést stavební úpravy do prvních mrazů a připravit zvoničku k instalaci nového zvonu. Součástí úprav bude také příprava zabezpečení zvoničky, aby se neopakovala krádež.

Zvony jsou součástí života lidí už téměř tisíc let. Na mnoha místech oznamují časové údaje, životní události ale i nebezpečí a hrozbu. Ve Všestudech existovala zvonička z iniciativy baráčníků od roku 1948. Jejím hlavním úkolem bylo zejména oznamovat životní události.

Článek vznikl dle informací, které nám zaslal Václav Pech.

Odkdy známe zvony?
Podle křesťanské legendy vymyslel zvon biskup Paulinus při procházce lesem, kde jej zaujala květina ve tvaru zvonku. Napadlo jej, že podobné, z kovu vytvořené zvonky připevněné k biskupskému šatu by mu mohly dodat vážnost. První zmínky o velkých zvonech sloužících církevním účelům sahají do konce šestého století. Zatím nejstarší zápis postupu výroby zvonů pochází z roku 1160, kdy jej zapsal mnich Theophilus. Mimo církevní stavby se zvony začínají používat ve 12. století.

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky a jeho autorem je info. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u „Všestudská zvonička se opět rozezní

  1. Pingback: Všestudy » Archív » Zvonař byl obhlédnout všestudskou zvoničku

  2. Až nyní jsem zaregistroval článek, který vyšel ve středočeské příloze MF Dnes (21/11/06, str. 4 přílohy), kde jsou doplňující informace:
    Sdružení navíc navázalo před pár dny spolupráci s všestudským obecním úřadem. Zvonice tak díky této dohodě získá během jara příštího roku ještě přívod elektrické energie. „Přípojku proudu zajistí obec, zvonice bude elektrická a bude také mít elektronické zabezpečení,“ upřesnil Pech. V noci bude i nasvícená. Zvonit bude v pravidelných intervalech v 9, 12, 15 a 18 hodin.

  3. Dobrý den,
    opravujeme chalupu v Lužné /u Vsetína/ a mimo jiné jsme rekonstruovali krásnou
    malou zvoničku.
    Tak teď „vymýšlíme“ jak do ní instalovat zvonění, ale potřebovali bychom něco „poměrně“ levného.
    Napětí 220 V v místě.

    Tak máte-li prosím něco takového, nabídněte.

    S díky

    Mil. Luběna
    Kroměříž
    603 535 587

Komentáře nejsou povoleny.