Přispějte k prvnímu zápisu do všestudské kroniky!

nová všestudská kronikaTento rok, který začal nekonečnou ladovskou zimou, ve které „děti sáňkují už jen z povinnosti“, se pomalu nachyluje a nastává čas připravit první roční zápis obnovené kroniky naší obce. Děti ještě sáňkovaly, když byl – 14. března 2006 – přijat nový zákon o kronikách obcí, který uvolňuje kronikářům ruce co do formy i obsahu.


Kronika, jak zákon káže
Zůstala povinnost obce kroniku vést – není mi ovšem znám jediný případ, kdy by zastupitelé nějak pykali za to, že ji nezajistili. Psanou kroniku je povinnost vykládat k veřejnému nahlížení a dospělí občané obce mají právo navrhnout změnu zápisu. Kroniku smíme od letoška vést buď jako psanou knihu, nebo v elektronické podobě.
Nemohla jsem se rozhodnout mezi krásnou ilustrovanou starodávnou bichlí a živou, kdykoli prostřednictvím internetu přístupnou kronikou, a tak budeme mít oboje. Až bichle shoří v něčím krbu nebo se jinde „ztratí“ (což je bohužel velmi častý osud obecních kronik), snad zbyde elektronická verze. Až budou naši potomci používat nějaká jiná média než my, snad někde vykopou psanou knihu (a snad ještě budou umět číst). Tedy doufejme.

Kronika, jak člověk píše
Pochopili jste správně: kronika bude taková, jakou si ji uděláme. Aby ještě po letech k něčemu někomu byla, je samozřejmě třeba držet se hlavních zásad při jejím zpracování. Objektivita, systematičnost, pokus o pohled v souvislostech, pestrost. Nikde ale není psáno, že musí být suchou, knižní potravou, stravitelnou leda po letech pro regionální historiky. Měla by obsahovat úvodní popis obce a dále roční zápisy. Z popisu obce jsem se rozhodla vyčlenit část o historii do zvláštní knihy, zkrátka proto, že ji nelze odbýt jen stručně a nemám (a ještě dost dlouho mít nebudu) dost údajů. A to i přesto, že už se podařilo zkopírovat úctyhodné množství fotek a dokumentů z vašich šuplíků a půd a vyzpovídat pár pamětníků.

Roční zápis bude obsahovat především
• stručný souhrn dění v České republice a Středočeském kraji jako pozadí pro dění v obci
• popis činnosti obecního úřadu
• společenskou kroniku mapující nejen sňatky, úmrtí, narození, ale i významnější společenské, případně kulturní události a aktivity sportovců, spolků
• další významné události z obce, hospodářská činnost v obci
• důležité studie, statistiky nebo jiné poznatky, které se vztahují k obci.

Kronika a hlas lidu
Jakmile dokončím kapitolu, bude zveřejněna na těchto stránkách nebo k nahlédnutí na obecním úřadě, aby mohl kdokoli z vás (starší 18 let) navrhnout změnu, doplnění nebo úpravu, ještě předtím, než přepíšeme text ručně do knihy. Kromě toho uvítám jakékoli nápady na obsah kdykoli v průběhu roku. Není v silách a možnostech jednoho člověka oběhnout pravidelně celou obec a zjišťovat novinky, ačkoli jsou zajímavé a ačkoli je známo, že v hospodě se mnohdy tvoří dějiny. Jestli chcete mít zajímavou a co možná nejúplnější kroniku, prosím, zasílejte nápady, fotky, texty, nahrávky, které se vztahují k dění ve Všestudech (ze současnosti i z historie). Díky všem a moc se těším!

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice kronika a jeho autorem je katia. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Přispějte k prvnímu zápisu do všestudské kroniky!

  1. Dobrý den. Při pátrání po svých předcích jsem našel v zápisech, že můj prapředek se narodil v obci Všestudy u Kralup nad Vtavou kolem roku 1590.Jde o zápis kde svobodník,mlynář a krčmář, Pavel Šich ze Všestud žádá tamější vrchnost ( Probošství hlavního kostela sv.Víta na hradě pražském) v době třicetileté války o ochranu.Tím jsem skončil. Prosím můžete mi sdělit zda, a kde jsou dotupné staré zápisy,matriky,urbáře a pod.Našel jsem, že i moji předkové žili v tomto kraji, na příklad 21.11.1702 se Matěj Šich ženil s dcerou Václava Matinovského souseda z Dušník

    Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    Vladimír Šich

Komentáře nejsou povoleny.