Jak se odměňují zastupitelé?

ilustrační penízeZastupitelstvo má na programu zasedání mimo jiné odsouhlasení výše svých odměn. Ta je stanovena zákonem o obcích (128/2000 Sb.), resp. nařízením vlády č. 37/2003 Sb. o odměnách za výkon funkce členům zastupitelstev – každý rok se výše odměn aktualizuje.

Zatímco v případě uvolněných zastupitelů (tedy těch, kdo se práci zastupitele věnují na plný úvazek) jim za výkon funkce náleží přesně daná částka, u neuvolněných členů jsou limity dané nařízením vlády pouze maximálním omezením možných výplat.

Vše si můžete sami najít v zákonech i vyhláškách na vládním portálu – stačí jen zadat číslo daného předpisu a vyhledat ho.


Ve Všestudech zatím vždy byli pouze neuvolnění členové zastupitelstva. Horní hranice jejich odměn se skládá z několika částek – základní odměny za výkon funkce a příplatku dle velikosti obce. V případě souběhu několika funkcí lze limity odměn u neuvolněných zastupitelů sčítat (u neuvolněných je vyplácena nejvyšší odměna z těch, na které má nárok).

Jaké odměny tedy mohou dostávat zastupitelé obce Všestudy?

výkon funkce + příplatek podle počtu obyvatel (počet obyvatel se pro tyto účely zaokrouhluje na celé stovky nahoru)

starosta: 7960 + 4548 = 12 508
místostarosta: 6540 + 4548 = 11 088
předseda výboru nebo komise: 760 + 600 = 1360
člen výboru nebo komise: 490 + 600 = 1090
člen zastupitelstva: 230 + 600 = 830

Podotýkám, že výše uvedené odměny představují hrubou mzdu, která podléhá zdanění. Každý občan pak má právo vyžádat si informaci o tom, kolik skutečně jeho zastupitel od úřadu za určité období dostal. Při předložení závěrečného vyúčtování za letošní rok tak můžeme zjistit, jaké odměny zastupitelé (minulí i současní) za své funkce dostali.

Tato měsíční odměna se vyplácí ode dne, který stanoví zastupitelstvo. Tím se opět pozice neuvolněných členů liší od těch uvolněných, protože těm náleží odměna automaticky ode dne jmenování do funkce.

Úkolů, které musí zastupitelé řešit, je celá řada. Zejména v případě starosty a místostarosty jde o mimořádně náročnou práci, a to i v malých obcích. Proto některé obce svého starostu (a někde také místostarostu) uvolní, aby se tito mohli plně věnovat své funkci, a tedy i správě a rozvoji obce.

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky a jeho autorem je info. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Jak se odměňují zastupitelé?

  1. Pingback: Všestudy » Archív » Usnesení 1/2009 a zápis 1/2009

  2. částky odměn jsou u funkcí předseda výboru nebo komise, člena výboru nebo komise a člena zastupitelstva chybné. Příplatek totiž nečinil 600 Kč, ale pouze 150 Kč. Správně by tedy částky měly vypadat takto:
    předseda výboru nebo komise: 760 + 150 = 910
    člen výboru nebo komise: 490 + 150 = 640
    člen zastupitelstva: 230 + 150 = 380

Komentáře nejsou povoleny.