Všestudská knihovna se nemá za co stydět

cedule z místní knihovny DušníkyVšichni čtenáře dobře vědí, že historie všestudské knihovny není dlouhá – sahá do roku 2002. Tehdy po povodní nebyla obnovena „vzorná místní lidová knihovna“ dušnická (viz foto cedule), a tak mohly být fondy převedeny do Všestud. Literatura však byla podrobena důkladné probírce, byly odstraněny knihy léta nečtené a poničené, knihovna získala pěkné regály a důstojné prostory v 1. patře obecního úřadu.


Dnes čítá 33 čtenářů, z nichž většina navštěvuje knihovnu víceméně pravidelně a toto číslo zahrnuje i osm dětí. Naleznete v ní 1405 svazků, z toho 376 titulů naučných a zbytek beletrie. Mezi menšími knihovnami patří naše knihovna s 422 výpůjčkami spíše k nadprůměrným. Vloni přibyla do knihovny kopie vzácné dušnické kroniky z 50. let od Jaroslava Libenského.

Je jisté, že tak malá knihovna nevystačí s vlastními knihami, a tak využívá výměnných fondů knihovny mělnické (vždy 3 x ročně si knihovník odveze soubor knih a zprostředkovává jejich výpůjčky čtenářům). Loni byly takto zapůjčeny z Mělníka 3 soubory – to je celkem 876 knížek. V souborech je vždy menší množství literatury pro děti – z tohoto důvodu letos žádáme o výměnné soubory také naši nadřízenou Středočeskou vědeckou knihovnu v Kladně.

internetový sál knihovnyPosledně jmenovaná instituce nám v minulém roce zprostředkovala účast v Projektu internetizace knihoven, o které jste už byli několikrát informováni. V současné době počítačovou místnost se dvěma počítači navštěvuje nejvíce mládež, ovšem v letošním roce očekáváme také větší účast ostatních občanů, neboť se připravují tematicky zaměřené semináře.

Právě mládež knihovně letos už jednou pomohla – na objednávku zastupitelstva vyklidila zbytek vyřazených knih z chodby v 1. patře, a tak je prostředí zase o něco upravenější. Knihovna na rok 2007 žádá ministerstvo kultury poprvé o menší dotaci – máme totiž v úmyslu opakovat akci Den sousedů s promítáním fotografií, výstavkou… a možná i dalšími překvapeními.

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky a jeho autorem je katia. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.