Bude ve Všestudech lihovar?

bývalá sušárna mezi obcemi Všestudy a Dušníky nad VltavouObjevily se zvěsti, že se z objektu bývalé sušárny vedle dálnice stane lihovar produkující líh pro přimíchávání do benzínů – obvykle se pro něj používá označení biolíh, příp. bioethanol. Stejně tak se takový lihovar označuje moderně znějícím slovem biolihovar či biorafinérie.

Na obecním úřadě Všestud již záměr realizace biolihovaru prezentovali zástupci blíže neurčené firmy. Majiteli bývalé sušárny jsou podle katastru manželé Hurdíkovi. Petr Hurdík přitom vlastní firmu Ageko s provozy v Dušníkách nad Vltavou a spoluvlastní Unim se sídlem ve Všestudech.


Podrobnější informace o biopalivech
O bioethanol je v posledních letech ve světě velký zájem, neboť dokáže nahradit část spotřebovávané ropy. Evropa, která má minimum vlastních zdrojů ropy, tak v ethanolu vidí příležitost ke snížení závislosti na dovozu této suroviny. Více informací najdete na stránkách Wikipedie.

Česká republika se zavázala přidávat do benzinů dvě procenta biosložky od začátku roku 2008, o rok později by to mělo být už 3,5 procenta a v roce 2010 by v celé Evropské unii měl podíl biosložky stoupnout minimálně na 5,75 procenta.

Česká rafinérská, která je největším producentem motorových paliv v České republice, se na přimíchávání biosložek připravuje už od roku 2005. V obou rafinériích – v Litvínově i v Kralupech nad Vltavou – kvůli tomu investovala zhruba 263 milionů korun

Je jasné, že Česká rafinérská je největším potenciálním odběratelem ethanolu v České republice. S největší pravděpodobností to bude znamenat výrazné zvýšení provozu na místních komunikacích, neboť ethanol je třeba do rafinérie dopravit.

Jak vypadá lihovar
Při výrobě lihu se ze suroviny působením tepla a tlaku vytvoří tzv. zápara, která následně kvasí. Ve varně se poté odděluje surový líh od výpalků a následně se líh v několika fázích rafinuje a odvodňuje.

Každý lihovar proto potřebuje dostatečně výkonný zdroj tepla, dostatek vody a dopravní kapacitu pro přísun suroviny a odvoz produktů a odpadů. Nezbytnou součástí je bezpečnostní hořák (fléra).

Jaká nebezpečí hrozí?
Pomineme-li katastrofy typu výbuchu, pak lihovar může své okolí obtěžovat především zápachem z procesu kvašení, odpadními vodami a spady ze zdroje tepla (nejčastěji kotelna). Může také obtěžovat hlukem, a to jak hlukem běžné výroby ,tak hlukem v případě využití fléry. Velmi podstatná je také role dopravy suroviny a hotových produktů, která se odvíjí od celkové kapacity lihovaru.

Další informace o biopalivech lze nalézt například na serveru Biom.

Výzkumné pracoviště?
Jednou z možných variant je také vznik výzkumného pracoviště Vysoké školy chemicko-technologické z Prahy (VŠCHT). Ta má podle slov prorektorky pro výzkum a vývoj o takové pracoviště na území Středních Čech zájem a nyní o jeho možném vybudování vede jednání s městem Kralupy nad Vltavou. V jeho prospěch hraje přítomnost firem působících v petrochemickém průmyslu – zejména České rafinérské a Kačuku Kralupy. Spolumajitelem České rafinérské je přitom Unipetrol – strategický partner VŠCHT. Také město má o přítomnost špičkového vědeckého výzkumu zájem, nicméně záležitost zdaleka není uzavřena.

Vysoká škola chce v rámci vědeckého pracoviště provozovat také testovací výrobní technologii, na které by studenti a pracovníci školy mohli testovat moderní postupy v praktické výrobě. Kde by takové pracoviště bylo, však nyní není zdaleka dané.

Možností, co by se s bývalou sušárnou mohlo dále dít je celá řada. V každém případě bude nutné, aby se k tomu vyjádřili zastupitelé. Budova se nachází jen několik set metrů od obce Všestudy a každého proto bude nadmíru zajímat, jak a k čemu se budova bude využívat, či zda bude postupně bez využití chátrat.

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky a jeho autorem je info. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Bude ve Všestudech lihovar?

  1. Pingback: Všestudy » Archív » Vše nasvědčuje, že u Všestud bude lihovar

Komentáře nejsou povoleny.