V knize osobností Mělnicka nechybí ani Všestudští

publikace Kdo by a je kdo - Mělnicko, Kralupsko, NeratovickoKdo byl a je kdo – Mělnicko, Kralupsko, Neratovicko. Osobnosti, samospráva, historie – to je celý název knihy Miroslava Sígla, kterou vydalo nakladatelství Libri v roce 2007. Její vydání podpořil hejtman Středočeského kraje Petr Bendl, město Mělník a obec Obříství.

Autor Miroslav Sígl je kronikářskou legendou našeho kraje, kronikářem obce Obříství, spoluautorem a autorem mnoha publikací – více o své osobě uvádí na svých stránkách.

Celkem v knize najdete stručné charakteristiky 1745 osobností, seznam všech škol včetně jejich 1 039 minulých i současných správců nebo ředitelů. Samostatně jsou uvedeni také kronikáři rovněž podle obcí – v přehledu je 282 jejich jmen. Nechybí ani stručná charakteristika jednotlivých obcí.

Nechybí zde ani informace týkající se obce Všestudy a Dušníky nad Vltavou. Naneštěstí jsou v těchto údajích některé nepřesnosti.


pozn.: kliknutím na obrázek uvidíte celé heslo, jak bylo v knížce publikováno
informace o obci VšestudyV přehledu obcí regionu se tak mimo jiné dozvíme, že v obytném stavení bývalého Šimákova statku jsou nástěnné malby Mikoláše Alše. Bohužel jsou tyto malby částečně zničeny, částečně snad zachovány pod novou omítkou a návštěvníci je nemají možnost spatřit (ostatně jsme zde o tom již psali v článku o Lvu Šimákovi).
Publikace také zaznamenává starosty po roce 1989, přičemž Eduarda Zemana uvádí jako starostu v období 1990 – 2006. Ve skutečnosti byl starostou pouze od mimořádných voleb v roce 2004, když poprvé se zastupitelem obce Všestudy (nikoliv starostou) stal v roce 2002 (viz přehled výsledků voleb od roku 1994).

V seznamu kronikářů pak došlo na jednom řádku hned ke dvěma chybám: kromě špatně uvedeného jména kronikářky je totiž chybně uveden i rok, neboť dění v obci zaznamenává až od počátku 2006, nikoliv 2002.

Václav Pokorný v publikaci Kdo je a byl kdoU umělce – malíře Václava Pokorného, který žil v Dušníkách nad Vltavou, je napsáno: „Byl majitelem rodového statku a kvůli hospodaření musel přestat malířsky tvořit.“ Tento fakt je skutečně uveden v některých článcích o Pokorném, ve skutečnosti byl však Pokorný rozčarován neúspěchem svých prací, a proto se rozhodl věnovat hospodaření. Časopis Zlatá Praha odmítl jeho kresby otisknout a již dříve uznávaný profesor Seitz na adresu Pokorného skic pravil: „V tom byste neměl pokračovat.“ V hospodaření, jak se zdá, dušnický rodák příliš nadšený ani úspěšný nebyl, a v pozdním věku se k malbám ještě vrátil.

Je také škoda (a tato výtka se rozhodně netýká M. Sígla), že kvůli ztracené všestudské kronice obec nemohla poskytnout údaje o rychtářích, předsedech MNV a starostech, jak bychom si my i autor publikace přáli. Nakladatele na námi zjištěné nedostatky upozorníme, aby při případném dalším vydání mohl provést opravy.

Myšlenku připravit regionální přehled osobností a základních údajů obcí je nutné chválit, publikace je vkusná, prakticky řešená a přehledná a jistě se stane užitečnou pomůckou regionálním historikům. Doufejme jen, že kontrola hesel u jiných obcí a osobností by dopadla lépe než u té naší.

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky a jeho autorem je info. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.