Místní jména ve Všestudech zaujala

jazykovědec Milan HarvalíkV úterý 27/5/08 vpodvečer se v hostinci U Přemysla už potřetí sešli Všestudští i několik dalších hostů na oslavu Svátku sousedů (viz pozvánku). Večer s přednáškou o místních jménech a promítáním zorganizovalo za podpory obce Všestudy občanské sdružení Dolní Povltaví.

Hlavním bodem programu se stalo vystoupení Milana Harvalíka, jazykovědce-onomastika z Ústavu pro jazyk český, v němž publikum seznámil s předpokládaným původem a významem třicítky místních jmen mikroregionu. Po úvodním vysvětlení, k čemu vlastně záhadná onomastika je a jak jí lze využít, probíral přednášející jednu po druhé vesnice a městečka z okolí Všestud, vysvětloval, jak a proč přišly ke svým jménům a zda mají nějakou obdobu na českém území. Jako autor mnoha odborných příspěvků a také spoluautor Divnopisu má s podivnými nebo nezvyklými názvy dost zkušeností, o čemž se mohou nově přesvědčit i diváci ČT1 ve stejnojmenném seriálu.


kromě přednášky byly k nahlédnutí i zajímavé knížky a nástěnkyV závěru došlo také na dotazy – ty se vztahovaly hlavně k pravopisným podobám a skloňování některých jmen (Odolena Voda, Veltrusy, Zlosyň). Došlo i na starodávná jména Vltava a Říp. Přednášku doplňovaly staré i novější fotografie z příslušných míst, které byly současně promítány. (Souhrn informací z této přednášky budeme publikovat na těchto stránkách.)

Výstavka, která k této akci také již zvykově patří, tentokrát představila kromě dokumentů z historie regionu také téma večera, totiž onomastiku – nauku o vlastních jménech. K nahlédnutí byly publikace odbornější a popularizační a vybrané články. Příchozí se mohli dovědět, kolik dalších nositelů jejich jména nebo příjmení se vyskytuje v ČR, některá všestudská příjmení tu byla také vysvětlena z hlediska původu.

setkání proběhlo v hospodském sáleDruhá část večera patřila výhradně fotkám všestudským a dušnickým, které zachycovaly důležité akce v naší obci za poslední rok: svěcení zvonu do kapličky, práce na údržbě zeleně, záchrannou akci při úhynu ryb ve strouze a další. Přítomné pobavily také záběry ze společenských akcí, hlavně z karnevalu. Tečku za promítáním pak učinily oblíbené fotky z hloubi rodinných archivů.

Poděkování organizátorů patří veltruské radnici za zapůjčení promítačky a obci Všestudy, která na akci zvala rozhlasem a sponzorovala nealkoholické nápoje pro všechny účastníky. Samozřejmě rovněž všem, kteří jako vstupenku donesli dobroty ze svých kuchyní. Za rok na svátku sousedů na viděnou!

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice události se štítky a jeho autorem je katia. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Místní jména ve Všestudech zaujala

  1. Pingback: Všestudy » Archív » Přijďte na čtvrté setkání sousedů s promítáním

Komentáře nejsou povoleny.