Tibetská vlajka na obecním úřadě Všestudy

Tibetská vlajkaVšestudy se nestaly součástí Tibetu (na to jsme přece jen o několik tisíc metrů níže – Tibet má průměrnou nadmořskou výšku 4900 metrů – a kilometrů západněji – více než šest tisíc kilometrů) – vlajka Tibetu na budově úřadu vlaje 10. března letos už posedmé, a to v rámci podpory akce Vlajka pro Tibet. Ta si klade za cíl upozornit na porušování lidských práv Tibeťanů ze strany Číny. Letos je to 53 let od krvavého potlačení povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, při kterém zemřelo nejméně 80 tisíc Tibeťanů.

Další informace naleznete v článku vydaném u příležitosti prvního vyvěšení vlajky ve Všestudech, na webu www.tibinfo.cz a v internetové encyklopedii Wikipedia.

Letos máte navíc příležitost vyslechnout si informace i od jedné z předních českých odbornic – etnografky a tibetoložky PHDr. Zuzany Ondomišiové. Její přednáška s besedou nazvaná Tibet – historie a současnost, proběhne v úterý 13/3/12 od 18:00 v klubovně ASPV Veltrusy (vstup po vnějším schodišti ze zadní strany Sokolovny Veltrusy. Město Veltrusy přitom letos akci Vlajka pro Tibet nepodpořilo (zatímco vloni ano).

komentáře

komentáře