Všestudy a Dušníky vysadí své Stromy svobody

U příležitosti stého výročí vzniku Československa vysadí obec Všestudy tzv. Stromy svobody.

V sobotu 27/10/18 v 15.00 bude slavnostně zasazena lípa v parčíku před obecním úřadem Všestudy, o den později, 28/10/18 taktéž v 15.00 pak bude druhá lípa vysazena poblíž kapličky v Dušníkách nad Vltavou.

Obec Všestudy se tak připojuje k celorepublikové akci Stromy svobody 1918-2018, kterou organizuje Nadace Partnerství. Jejím cílem je s pomocí veřejnosti najít a zmapovat příběhy stromů, které obyvatelé vysadili na počest republiky a jako připomínku svobody a demokracie. Celkem už takových dříve vysazených stromů objevili přes tři tisíce a letos by se měl jejich počet zvětšit o více než tisíc.

V roce 1918, krátce po vzniku Československa obce obdržely výzvu, aby u příležitosti nově nabyté svobody slavnostně vysadily Lípy svobody. Ze záznamů v kronikách je patrné, že se do výsadby zapojili starostové, žáci s učiteli, členové Sokola i jiných spolků a další obyvatelé. Stromy i místo výsadby bylo většinou ozdobené praporky a vlajkami, nechyběly ani kroje, zpěv hymny a ukládání pamětních listů ke kořenům. Slavnostní výsadba probíhala nejvíce k prvnímu výročí vzniku republiky v roce 1919, následně v roce 1928, 1945 a v roce 1968, když si lidé chtěli připomenout a oslavit význam svobody a demokracie.

Naprostou většinu Stromů svobody tvoří lípy, které jsou našim národním symbolem (za svůj národní strom ji považují také Slováci, Slovinci a Lotyši – ti mají kromě lípy jako národní strom i dub). Lípa je symbolem ochrany, pomoci a lásky. V mytologii byla zasvěcena bohyni lásky.

Plakát: Slavnostní výsadba ve Všestudech 27/10/18 (pdf)
Plakát: Slavnostní výsadba v Dušníkách nad Vltavou 28/10/18 (pdf)

komentáře

komentáře